28 Aralık 2021 Salı

METAVERSE-DÖNÜŞÜM

 


Örümcek ağları kaplı cesedine kendi evinde beş sene sonra ulaşılan bir emekli öğretmendi Çetin Akıncı, oldukça sosyal bir ağla örtülüydü oysa,

 Oyuncu Yvette Vickers, evinde ölü bulunduğunda cesedi, karşısında öldüğü klima sayesinde hiç bozulmamıştı. Bir yıl içinde yanıtlamayamadığı 16000 facebook postası, 880 tweet almıştı.

İnsanlar kendi dünyalarının avatarlarıyla sosyalleşip, kapitalizmi beslerken yeni sosyal sınıflarının keyfini çıkarıyorlar.

Bir rüya görüyorsunuz; televizyonda gördüğünüz her şeyi satın alıp kullanma, asla gidemeyeceğiniz konserlere gidip dans edebilme hakkı ve  asla ölmeyeceğiniz bir nüfus cüzdanı veren bir dünyadasınız desem. Daha da ötesi bunun gerçek bir rüya olduğunu söylesem.

Metaverse; imgelerin dansı, kalıcı kolektif kullanılabilir sanal alan ya da üç boyutlu sanal alanların birleştirilmesiyle oluşturulması planlanan bir sanal gerçeklik. "internetin, insanların sadece kimi şeylere bakmakla yetinmeyip, içerisinde aktif olduğu üç boyutlu bir evrene dönüştürülmesi"

18 Ekim’de Facebook 10.000 kişi işe alacağını söylediğinde haberdar olduğumuz bu proje yaklaşık 10-15 yılda tam olarak uygulanmaya başladığında, gerçek bir kadın, gerçek bir erkekle, gerçek bir ilişki yaşamadan göçüp gidecek gibi görünüyor.

 Şu an elimizdeki teknoloji ile yanılsamalarımız ile gurur duyacağımız   metaverse'ün içerisine sanal gerçeklik gözlükleri ya da kaskları ve gelişmiş kulaklıklarla yarattığımız bir avatarla gireceğimiz söyleniyor. Arsalar ve binalar almakla kalmayıp, kozmetik dünyasının içine dalıp, moda anlamında kıyafete doyacaksınız.

Bir süre sonra ise merkezinin nerede olduğunu bile bilmediğimiz şirketlerin elinde kuklalar olacağımızın kanıtıdır.

Tek başına yaşama oranlarındaki artış da bu gelişmeyi tasdik edecek niteliktedir.

Franz Kafka’nın sofistike böceğini ezmek için size bir fırsat yarın sabah her şey için geç kalmış olabilirsiniz.

Çünkü hayatınızdaki her şey gibi bu da bir sabah ta olmayacak içselleştirmeden yaşadığınız her gün bir davetiye, nüansları anlamamanız için yavaş yavaş gelecektir. Hala direnmek istemeyenler için gelsin….

Nefes almadan alıyormuş gibi yapmak için ihtiyaç duyacağınız link aşağıda JL

#dontlookup, #metaverse, #utan, #insan, #2022, #felaket, #senaryo, #hollywood, #bilim, #unıverse, #leonardodicaprio


#zeuskiz #zeuskizile  #dontlookup  #metaverse #world #notfunny #funny   #dunyayafarklibak #hayat #umursa #ilgilen #odaklan #kaybolma #yenidünya #senyarat #olsunvarsin #senve #doludolu #uykuyaazzaman #uyum
 

 

 cottonbro adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı

20 Aralık 2021 Pazartesi

KIRIK CAM TEORİSİ/Break glass Theory


 

Bir suç psikologu olan Philip Zimbardo’nun, 1969 yılında bir deney yapar. Deneyinde plakası olmayan iki arabayı Kaliforniya’nın, Palo Alto semtlerinde terk ederek gözlemlemeye başlar. Bronx, suç oranının yüksek, sosyo ekonomik seviyesinin düşük olduğu bir kenar mahalle semtidir. Palo Alto ise daha yüksek hayat standartlarına sahip bir semttir. 1959 model araçların ortak özelliği her ikisinin de plakaları sökülmüş. Kaputları ise aralıklıdır.

 

Bronx semtindeki arabanın akıbetini tahmin etmek zor değil. Araba bırakıldığından yaklaşık üç gün içinde baştan aşağı yağmalanmıştır. Palo Altoda ise bir hafta geçmesine rağmen kimse arabanın yanına bile yaklaşmamıştır. Ta ki Zimbardo ve öğrencilerinin sağ kalan arabanın yanına gidip ve çekiçle kelebek camını kırana kadar. Daha ilk darbe indirilmiştir ki çok kısa sürede çevredeki insanlar da olaya dahil olup birkaç dakika içinde o arabada kullanılmaz hale getirirler. Bu deneyden Zımbardo, “ İlk camın kırılmasına ya da çevreyi kirleten ilk duvar yazısına izin vermemek gerek. Aksi halde kötü gidişatı engelleyemeyiz” sosyolojik yargısına varır.

 

Bu sosyolojik deney dünyada birçok yerel yönetim tarafından şehrin düzeninin sağlanması ve suç oranlarının azaltılması için kullanılmış.

 

En başarılı örneğini de tam bir suç cenneti görünümündeki Newyork şehrinde 1994-2001 yıllarında yaşanmış. Şehrin başkanı bu teoriyi uygulayarak Newyork şehrini suçtan arındırıp yaşanabilir güvenli bir şehir haline getirmiş. Newyork şehri başkanı Rudy Guiliani yöntemini şöyle açıklıyor “ metruk bir bina düşünün. Binanın camlarından biri bile kırılsa, o camı hemen tamir ettirmezseniz çok kısa sürede oradan geçen herkes bir taş atıp binanın tüm camlarını kırar. Ben ilk cam kırıldığında hemen tamir ettirdim. Bir elektrik direğinin dibine ya da bir binanın köşesine biri bir torba çöp bıraksın. O çöpü hemen oradan kaldırmazsanız her geçen çöpünü oraya bırakır ve çok kısa sürede dağlar gibi çöp birikir. Ben ilk konan çöp torbasını kaldırdım.”

 Philip Zimbardo, a psychologist, conducts an experiment in 1969. The two cars that were not used in his experiment begin to be abandoned on the Palo Als of the district. The Bronx is a slum with high grievances and small socioeconomic status. Palo Alto is a neighborhood with a higher standard of living. The car, which has the same features as the 1959 model, has also been removed. The hoods are spaced.


It's hard to predict the fate of the car in the Bronx. In about three days since the car was left, it was completely looted. Palo Altoda is even close to transportation by car for less than a week. Until Zimardo and his students left the car window going and butterfly right up. Even the first blow has been struck that people in a very short time get involved and make that car unusable in a few minutes. From this experiment, Zımbardo said, “It is necessary to allow the first glass to break or the first wall design that pollutes the environment. Otherwise, it reaches the categorical judgment that you cannot prevent the bad course.


It will be used for administration and use by the local government within the city.


The most successful was the crime of nature in 1994-2001 in New York. It is like a livable city to urbanize this city of the city from the city of New York City to the city of New York. Drive New York City mayor Rudy Guiliani. If the building is broken, if you don't get that window repaired right away, in a very short time, everyone will break all the windows of a stone at the price of a glass. When I first broke the glass, I had it repaired immediately. It is the price of an electricity coin, it is the price of a bag or garbage in its corner. If you live right after that dump, garbage will pile up like cities. I removed the first garbage bag.”



Lany-Jade Mondou adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı teşekkürler

29 Nisan 2021 Perşembe

İKİ UZAK YABANCI

 




Bir şeyin imkansız olduğunu gördüğünüzde kendiniz inanmışsınız demektir.

Ya inanmadıysanız…

Bazen kabuslarınızı sizin yarattığınızı söylerler.

Ya siz yaratmıyorsanız…

Kötülüğün iyilikle düzeltileceğine inanmamamızı isterler.

Ya düzelmiyorsa….

Bir şeyler ters gittiğinde belki de sen ters gidiyorsundur?

Ya herkes ters gidiyorsa…….

Buna rağmen..ne kadar ileri gidersin? Sorusuna yanıt arıyoruz.

Aslında bugün Norveç Başbakan Erna Solberg’in doğum günü kutlamaları nedeni ile Covid-19 için kesilmiş cezasından bahsetmek istemiştim. Ancak eşitsizlik alanında çığır açıp çığır kapayan bu kısa filme bakış açımla giriş yapmak istedim.

Oscar adayı kısa film “Two Distant Strangers”,yönetmen dikkat etmek istediği noktada gerçekten durmuş. Defalarca yaşanan olayın, ince bir çizgide değişebileceğini umarken bile değişmediğinin altını çizmiş.

George Floyd üzerinden konuyu ele alıp, yüzlerce George Floyd olmanın vazgeçmek anlamına gelmeyeceğini işlemiş.

Ne yazık ki bir ülkenin insanlarını, o ülkenin siyasetini yansıtıyor demem çok da yanlış olmaz.

Norveç, kazandığı itibar ile Avrupa Birliği ülkesi olmamaya direnirken, biz 2000’li yıllardan beri Avrupa Birliği ülkesi olma yolunda ne çileler çektik.

Yaşam standardı dediğimiz şey, eşitlikten geçmez ise sahip olduğumuz itibar eşittir, Osmaniye’deki doktora kafa tuttuğu söylenen Cumhuriyet Savcısı haberi olacaktır.

Siz ne kadar bugün her gün dünden farklı olacaktır deseniz de küçük farklılaşan detaylar dışında her şey dünün aynı olacaktır.

Ancak bu sizi yanıltmasın her sabah yine de uyanmaya devam edeceğiz.

Israrla….

12 Nisan 2021 Pazartesi

HANDAN ERTUĞRUL- TİYATRONUN TİYATROSU

 


O bir paragraflık haberin çok üstünde bir insandı.

O küçücük bir kızdı aslında anıları ile oynayan.

Onu balkonunda sürekli kuşlarına bıraktığı ekmekleri ile anacağım. Onu evinin her köşesindeki, tarihi değeri paha biçilmez o güzel fotoğraflarla anacağım.

Köşe koltuğuna otururken soluk soluğa kalır ama yine de konuşmayı bırakmazdı. Anlatacaklarının bazen hiç bitmeyeceğini düşünürdüm.

Hiç dilinden düşürmediği Muhsin Canosu’nun,  sulu boya resmi tabi ki başköşede idi.

Hep onun önünde yemek yerdi. Yemek yapmasını çok severdi.

Yaz aylarında sıcaktan bunaldığında “Handan teyze bir klima iyi olur.” dediğimde, bütün parasını hayır işlerine harcadığından, yardıma muhtaç insanların rızkını belirterek “klimadan daha öncelikli harcamalar var kızım” derdi.

O yaşamından, sanatından, anılarından, tecrübelerinden kesitler anlatır keyifle gıpta ile dinlerdim.  Çok defa “Handan Teyze’cim bu anılar heba olacak, ses kaydı bıraktım sana bunları kaydet” desem de hep yapacak başka şeyleri olurdu.



Bir daha böyle bir insanla tanışma fırsatı bulacağımı sanmıyorum.

Sadece tiyatroya değil, hayata, insana, doğaya ve kendine saygısıyla bir insanın kendi olması gerektiği kadar, insan doğasının temel taşlarını da tek tek ortaya koymuştur.

İstanbul’da yaşadığım zamanlar fırsat buldukça yanına gidip onunla doyasıya sohbet etmek, saatlerce dinlemek büyük kızıma da nasip olmuştur. Ona gösterdiği şefkat ve sevgi fotoğraflar aracılığı ile ölümsüzleşmiştir.

Bir kadının ancak görünmeyen kanatlarının olması gerekirdi o gözlerindeki pırıltı için. Çünkü çocuklara yaptığı yurtlar ve okullar sayesinde kim bilir kaç çocuğun onlar bilmeden yüreklerine dokundu.

Dedim ya; sanatı ayrı, hayatı ayrı hikaye idi onun. Oyunculuğu ile çok salon doldurmuştu zamanında. Bir şiir okurdu bize, hem kendi hem de biz birden başka bir ruha bürünür başka bir boyuta geçerdik sanki.

Defalarca denerdim ama, “olacak olacak kızım biraz daha çalış” derdi hep.

Hiçbir şey yeterli değildi onun için, emek vermenin daha güzele gideceğini ama asla tamam işte bu denemeyeceğini o zaman hayatın biteceğini söylerdi.

Duydum ki işte tamam demişsin.

Muhsin Cano’na kavuştun. Işıklar içinde, huzurla uyu ölümsüz insan…

1 Nisan 2021 Perşembe

GASLİGHTİNG-KAPAT IŞIKLARI

 




Kocasının sistemli telkinleriyle aklını yitirdiğine dair delüzyonlar yaşayan bir kadın ve acımasız ve para düşkünü kocası.


İsmini bir tiyatro oyunundan alan manipülasyon tekniği.


Belki de mutsuzluğunuzun ve huzursuzluğunuzun sebebi bu olabilir.


Sık sık kendinizi özür dilerken buluyorsanız,

Sürekli mağdur hissediyorsanız,

Karşınızdaki kanıtınız olmasına rağmen bir şeyi söylediğini inkar ediyorsa,

Eylemleri sözleri ile uyuşmuyorsa,

Tam onun hakkında kötü olduğuna dair karar vermişken, size yaptıkları olumlu jestler ile kafanızı karıştırıyorsa,

Size başkaları hakkında öyle şeyler söylüyor ve kendinize ondan başka dostunuz olmadığına inandırıyorsa ya da yukarıdaki belirtilerden bir kaçı şüphenize uyuyorsa, siz, “Gaslighting” durumuna maruz kalıyorsunuz.

Yaşadığınız şeyin temelinde yatan şey, karşıdaki insanın güvenini ve sevgisini suistimal ederek zamanla özgüvenini ve özsaygısını yaralamaktır.

 Bireyi kendi hafıza, algı ve akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir çeşit kötü yönlendirmedir gaslighting. Bireyde veya seçilen grupta şüphe uyandırma, kalıcı inkâr, çelişki ve yalan yoluyla peyderpey dikte edilir ve fark edilmesi kimi zaman güçtür.

 Gas Light (Gaz Lambası) adlı 1938 yapımı bir oyundan gelmektedir. Oyundaki erkek karakter eşini deli olduğuna ikna etmeye çalışır ve gaz lambasını söndürdüğünde eşi bunun gerçek değil uydurulmuş bir şey olduğunun farkına varır.

Gaslighting yaşanan ikili ilişkilerde baskın olan birey idealleştirme, değersizleştirme ve gözden çıkarma şeklindeki üç aşamayı izler;

1.Evre: Baskın olma ve manipüle etme amacındaki birey ilk olarak birlikteliklerinin harika olduğu algısı yaratıp hayran olma safhasına geçer.

2.Evre: Bir sonraki ve en zor olan evre, yani değersizleştirme evresinde hayranlık duyulan birey sorunlu, ideal olmayan ve hiçbir şeyi beceremeyen bir kişiye evriltilir.

3.Evre: Gözden çıkarma safhasında ise mağdur terk edilerek yeni arayışlar içine girilir.

Bu bir manipülasyon tekniğidir.

Düşündüğünüzden çok daha iyi çalışır. Herkes gaslighting’e karşı korumasızdır ve bu, tacizcilerin, diktatörlerin, narsistlerin ve kült liderlerin ortak kullandığı bir teknik olurken etrafınızda bu tekniği huy haline getirmiş insanlar olabilir.

Asla şu hatayı yapmayın, “Bunlar olsa fark ederim herhalde, fark edilmeyecek gibi değiller.” demeyin.

26 Mart 2021 Cuma

 




Bakalım aşağıda bazı ipuçlarını verdiğim ülkeyi tanıyabilecek misiniz?

2020 yılında adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre, toplam nüfusun %50,1'ini erkeklerin, %49,9'unu ise kadınların oluşturduğu,

Kamerun, Kongo gibi ülkelerde bile kadın milletvekili oranı %20’nin üzerinde iken, sorduğumuz ülkede %17.7’nin altında olduğu,

İstatistik sonuçlarına göre kadınların istihdam oranı 2018'de yüzde 29.4 iken, erkeklerin ortalama brüt kazancı kadınlardan daha fazla,

Kadınların ortalama çalışma süreleri 19 yıl iken erkeklerin 39 yıl arasında,

En az üniversite mezunu olan kadınların oranı %17,5, erkeklerin oranı %22,4,

Hanesinde 3 yaşın altında çocuğu olan 25-49 yaş grubundaki kadın istihdam oranı %26,5 iken erkeklerin istihdam oranının ise %90,4 olarak görüldüğü,

Cinsiyete dayalı ücret farkı, erkek ve kadın arasındaki ücret farkının erkek ücreti içindeki yüzdesi olarak tanımlanır. Kazanç Yapısı Araştırması, 2018 sonuçlarına göre; cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda ve tüm eğitim düzeylerinde erkek ücretinin lehine gerçekleşti. Cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda %7,7 oldu. Bu fark, en fazla %28,8 ile meslek lisesi mezunu erkekler ve kadınlar arasında görülürken en az fark %14,3 ile lise mezunu erkekler ve kadınlar arasında olduğu,

Yetmedi…

Zaman baskısı altında çalıştığını belirten kadınların oranı %39,0 iken bu oran erkeklerde %42,7 oldu.

Resmi olarak ilk evliliğini 2019 yılında yapmış olan kadınların ortalama evlenme yaşı 25,0 iken erkeklerin 27,9 olduğu.

Bir milyondan fazla kadının uzun sürelerle ve kayıt dışı çalıştırıldığı.

Bildiniz değil mi? Tanıdık bir ülke çok tanıdık.

Kadınlar gününün anısına…

 

11 Mart 2021 Perşembe

HARWARD, NASA VE TUBITAK YOK YOK

 

Damlamasa da göl olur diyorsanız bu sitelere mutlaka göz atın....

Tam bir bilgi hazinesi ve saklanması gereken muhteşem bir arşiv,

İçinde sadece "yok" yok.

Merak ettiğiniz çok şey 30 adet bu linklerde.

Kim derlemiş ise ellerine sağlık.



1- Harvard Üniversitesi'nden sertifika alabileceğiniz 55 alanda ücretsiz online kurslar



https://t.co/1L8zKrlrIn


2- Türkiye'de yayınlanan ve yayınlanmış olan gazetelerin geçmişten günümüze  sayılarına ulaşabileceğiniz bir platform


https://t.co/Doz0MiMR3g


3- Tübitak'ın tüm yayın ve dergilerinin arşivi:


https://t.co/Ts07vP30xd


4- Milli kütüphane arşivindeki tüm taş plaklara ses dosyası olarak ulaşabileceğiniz bir platform



https://t.co/6d9xR1MEcX


5- Nasa'nın uzay ile ilgili keşiflerini ve fotoğraflarını bulabileceğiniz online arşivi


https://t.co/zhtxVeRFlK


6- Abd Meclis Kütüphanesi, 1800-2020 yılları arasında dünya üzerinde çekilmiş milyonlarca fotoğrafa ulaşabilirsiniz


https://t.co/TAnRGqCJNP


7- yüz binlerce resim, çizim, karikatür ve görseli konularına göre arayabileceğiniz büyük bir arşiv



https://t.co/aQkjrZcVfr


8- 1920-23 arası TBMM 1. Dönem gizli celse kayıtları:



https://t.co/ibbq2sLiOz


9- Servet-i Fünun dergisinin yayınlanmış tüm sayıları: 



https://t.co/g3oobfwnpY


10- İbb'ye ait Taksim kütüphanesindeki binlerce esere ücretsiz olarak ulaşıp, okuyabilirsiniz 



https://t.co/OHRr39Bm0V


11- Sultan 2. Abdulhamit'in fotoğraf arşivi



https://t.co/ErRooRF69B


12- Geçmişten bugüne çizilmiş tüm haritalara ulaşabileceğiniz bir arşiv



https://t.co/sSek4ilFMl


13- Birleşmiş Milletler bünyesinde yayınlanan tüm eserlere ulaşabileceğiniz bir arşiv


https://t.co/4ALBiAtYlG


14- Balkanlar'daki Osmanlı eserlerinin olduğu fotoğraf 

https://t.co/mFrHHkEAyL


15- Türkiye'deki tüm yer isimlerinin tarihi, eski adları ve değişimlerini inceleyebileceğiniz bir platform



https://t.co/mP2bGx5HLI


16- Çekilmiş tüm filmlerin çarpıcı sahnelerinin olduğu bir arşiv



https://t.co/dyoYVG7Xsa



17- New York Metropolitan Operası, her gün eski bir performansı ücretsiz olarak erişime açıyor


https://t.co/wZpSVbCOO2


18- Berlin Filarmoni Orkestrasının tüm konser kayıtları:



https://t.co/EbT7TVFqG2


19- Telifsiz film, kitap, makale, fotoğraf arşivi



https://t.co/A4kjVB8PPx


20- Antik Yunan, Mısır, Çin ve Asya üzerine yazılmış binlerce esere ulaşabileceğiniz bir platform



https://t.co/ukIhS1nM1G


21- Marmara Üniversitesi'ndeki nadide eserlere online olarak ulaşabileceğiniz platform 


https://t.co/2IXnhyxhBI


22-  Dünyanın her yerinden yüzlerce üniversitenin ortak çevrimiçi kütüphanesi:



https://t.co/aEBpyME6mC


23- Cambridge Üniversitesi'ne ait bine yakın ders kitabınına ulaşabileceğiniz bir platform:



https://t.co/UAd6lCYWGW


24- Her dilden birçok konuda makalelere, eserlere ulaşabileceğiniz dünyanın en büyük online kütüphanelerinden biri



https://t.co/eqwnmM8bLC


25- Telif süresi dolmuş tüm eserlere e- kitap olarak ulaşabileceğiniz bir site



https://t.co/NhKKR7tWvN


26- Türkiye'de 1950 öncesi çıkan sinema dergileri arşivi:


https://t.co/FuI2wk2GrK


27- Ücretsiz sesli kitap arşivi



https://t.co/93t8HhHgHT


28- ABD ulusal kütüphanesi



https://t.co/9vnDkfarwU


29- hem sesli hem yazılı olarak abd de görülen tüm dava kayıtlarına erişilebiliyor... inanılmaz bir site 



https://t.co/WS9yqJR579


30- Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv sistemi

https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/

2 Mart 2021 Salı

IĞDIR, HARWARD ARASI KAÇ KM ?

 





Çalış ya da çalışma ..

Bu kişisel bir tercih aslında, ama nereye kadar ?

İşte tam da bu sırada televizyonda Iğdır’da doğmuş ve imkansızlıklar sebebiyle ailesiyle İstanbul’a taşınmış bir çocuk geliyor ekrana.

Bu çocuk yine imkansızlıklar yüzünden 13 yaşında ilkokula başlamak durumunda kalıyor.

Okula başlamasının bile imkansız olduğu, ailesiyle beraber bir tekstil fabrikasında çalışmaya başlıyor.

Tekrar o tekstil fabrikasına dönmek zorunda kalmamak için var gücüyle ders çalışmaya başlıyor. Çünkü tek çıkış yolunun bu aydınlık kapı olduğunun farkında.

Uzun ve yorucu bir “kısa” ömrün ardından Amerika’da tıp öğrenimi kadar zorlu bir eğitimin hakkından geldiği gibi Harvard gibi ünlü bir okuldan beraber çalışma teklifi alıyor. Çünkü özellikle yabancı uyrukluların Amerika’da tıp eğitim alması kelimenin tam anlamıyla zor.

Hayalini gerçekleştirdiğinin farkında olarak hayatına devam etmeye kararlı.

Aynı zamanda kendi ile birlikte kız kardeşinin de Amerika’da hukuk eğitimi alması için girişimlerde bulunuyor ve bunu başarıyor.

Karşılaştığımız, yaşadığımız bu dünyadaki, tonlarca olumsuzluk ve şikayet ettiğimiz yüzlerce haksızlık, bu bahsettiğimiz hikayeye uğramamış gibi görünebilir. Ama bu sizi yanıltmaktan ve gereksiz yere bahane üretmekten öteye geçemez.

Üretmenin ötesine geçmek, başarılara imza atmak, dolu dolu yaşamak farklı anlamlandırılabilir.

Ellerinde kokteyler, insanlarla dolu bir havuzun içinde çekilen on saniyelik videolar da olabilir.

Kimselerin bilmediği, bir gün Nobel ile geri dönen bir haber de olabilir.

En başta söylediğim gibi; çalış ya da çalışma bu senin tercihin..

 

 

 

1 Mart 2021 Pazartesi

İRADE GÜCÜ MODA DEĞİL

 



Kendinizi ve eylemlerinizi daha iyi kontrol edebilmek için iradeyi nasıl artıracağınızı merak ediyor musunuz? Bunu gerçekleştirmenin yollarını öğrenmek ister misiniz?

Bir özdenetim uygulamasının amacı, kullanıcıların hayatlarını daha verimli bir şekilde düzenlemelerine yardımcı olmaktır.

Ego tükenmesi, başladığınız şeyi bitirme konusundaki inancınızı ve kararlılığınızı kaybettiğinizde gerçekleşir. Bir görevin ortasında bunu deneyimlememeyi öğrenin.

Özdenetim, kendinizi dürtüyle bir şeyler yapmaktan alıkoyma pratiğini içerir. Nasıl sahip olacağınızı ve ne zaman azaltacağınızı veya artıracağınızı  öğrenin.

Öğrenin diyorum çünkü günümüz insanının irade, özdenetim güçlerini artırma yetenekleri de artık kişisel olma yolundadır.

Örnek, bir ev hanımı ev işlerinden kurtulup bir türlü kendine zaman ayıramadığından bahseder. Çünkü kişisel, öznel irade yönlendirme yollarını bilmiyordur.

Şimdi bu kadın, ev işine başladığında kendine bir saat belirlese ve bir saat mutfakta iş yapacağım ve bırakıp piyano’nun başına geçeceğim dese ve bunu gerçekleştirdiğinde alacağı hazzı tatma imkanı olsa.

Ya da işyerinde ve çok  yoğun çalışan biri öğlen tatillerinde arkadaşları ile hep aynı şeyleri konuşacağı yerde erkenden yemeğini yiyip, o çok arzu ettiği denemelerini yazsa, öğleden sonrası bambaşka geçmez mi?

Her odanızda bir gitar,  bir tual boyamak üzere, bir makrome sizi bekliyor olsa.!!!!

Abartılı mı geldi? Her odanızda o odaya ait bir sürü gereksiz tozunu aldığınız süs objesi var ama. İşte değiştirmeniz gereken bu.

Olması gereken değil, sizin neye ihtiyacınız olduğudur.

10 Ocak 2021 Pazar

Whatsup NEREYE

 

Kullanıcı dostu bir uygulama olmayan #WhatsApp'ı kişisel verilere yönelik gizlilik antlaşmasını ya kabul et ya da uygulamayı kullanamazsın dayatmasından dolayı terk ediyorum.


#WhatsAPPsiliyoruz


AB üyesi ülkelerden kimlik bilgisi istemeyen Whatsaap, AB üyesi olmayan ülkelerden kimlik bilgisi istiyor !


Tamamen çifte standart, Irkçı bir Avrupa kafası ! Hem ben sana niye kimliği mi açıklayayım ?

Facebook tüm verileri bir arada tutmak istiyor. Reklam gelirlerini artırmak için. 


Bu Whatsapp'ı bırakmak lazım.


#WatsAPPsiliyoruz

9 Ocak 2021 Cumartesi

Yaşar Kemal Anisina

 



https://yasarkemalvakfi.org/takvim/

Sevgili arkadaşlar, 

Yaşar Kemal Vakfı, online bir takvim hazırlamış. Romanlardan alıntılar, fotoğraflar yer alıyor, paylaşılmasını ve kullanılmasını istiyorlar


https://yasarkemalvakfi.org/takvim/# 


Günlere tıklayınca hikaye değişiyor.