20 Ocak 2022 Perşembe

SIFIRA YAKIN HATA PAYI

 




Uzun süre kararsız kaldıktan sonra kırmızı renk yerine beyaz renk sweat aldınız ve etiketini bile sökmediniz olsun….

Peki seçtiğiniz mesleğin asla yapamayacağınızı düşündüğünüz o an, arkaya bakıp çığlık atmak işe yarar mı sizce!!!!

Araştırmalara göre kötü kararların arkasında 3 sebep var; Geçmiş deneyimler, Önyargılar ve Duygusallık.

Suzy Welch kendine şu soruları sordu; “Bu kararı verdikten 10 dakika sonra ne hissedeceğim, 10 ay sonra ne hissedeceğim ve 10 yıl sonra ne hissedeceğim?”

10-10-10 kuralı nasıl çalışır?

  • 10 dakika sonra bu kararın hayatıma etkisi ne olacak?
  • 10 ay sonra bu kararın hayatıma etkisi ne olacak?
  • 10 yıl sonra bu kararın hayatıma etkisi ne olacak?

Vereceğiniz her dürüst cevap, şu an alabildiğiniz kararın, içinde bulunduğunuz şartlar dahilinde her zaman verebileceğiniz kararlar olmasını zorunlu kılacaktır.

Hepinizin şu ya da bu şekilde bu formülü hayatına uyguladığına şüphem yok.

 

Bu süreçte herkes mutlu sona ulaşmaz. Vereceğiniz kararlar hata da barındırabilecektir. Ancak bu sistem ile hata payını minimuma indirgemiş olacaksınız.

Normal halinizde değil iken “normal” kavramı, kişiden kişiye değişiyor malum!!!!Yani çok mutlu ya da çok üzgün iken genelde demek istedim. Önemli tercihler yapmayın hayatınızla ilgili ….

10/10/10 sistemini, sürekli “Evet” diyen arkadaşlara da öneririm….

Bütün bu ipuçlarına rağmen ben hata yaparak öğrenen tiplerdenim diyorsanız….

Hatadan ders alınabilir ki bu çok önemli ve pahalı bir öğrenme şeklidir.

Hele ki ikinci şansın varsa tadından yenmez.


NEAR ZERO MARGIN OF ERROR

 After being undecided for a long time, you bought a white sweatshirt instead of red and you didn't even remove the tag.


Well, when you think that you will never be able to do the job you have chosen, do you think it will help to look back and scream!!!!


According to research, there are 3 reasons behind bad decisions; Past experiences, Prejudices and Emotionality.


Suzy Welch asked herself these questions; “How will I feel 10 minutes after making this decision, what will I feel 10 months from now, and what will I feel 10 years from now?”


How does the 10-10-10 rule work?

What effect will this decision have on my life in 10 minutes?

What will be the impact of this decision on my life 10 months from now?

What will be the impact of this decision on my life 10 years from now?


Every honest answer you give will necessitate that the decisions you make now are those you can always make in the circumstances.


I have no doubt that all of you, in one way or another, apply this formula to your life.


 


Not everyone gets a happy ending in this process. The decisions you make may contain errors. However, with this system, you will minimize the margin of error.


You know, the concept of "normal" when you are not in your normal state varies from person to person!!!! I mean generally when you are very happy or very sad. Don't make important choices about your life….


I also recommend the 10/10/10 system to friends who always say “Yes”….


If you say that despite all these tips, you are the type who learns by making mistakes….


Lessons can be learned from mistakes, which is a very important and expensive form of learning.


Especially if you have a second chance.

 Daniel Torobekov adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı

 

 

KAPLAN YILI

 


Bu yıl her zamankinden daha çok umuda ihtiyacımız olan bir yıl için güzel bir isim.

İyimser olmak için 5 neden sayan birilerini buldum ve sizin için çevirdim.

1.Aşıların dünya genelinde tamamlanacağı bir yıl olacak.

“2021 yılında, dünya çapında 4 milyardan fazla insana COVID-19 aşısı yapıldı ve bu insanların çoğu iki hatta üç doz aşı oldu. Ancak gelişmiş ülkelerde düşük risk altındaki milyonlarca insanın, düşük gelirli ülkelerde yüksek risk altındaki çok sayıda insan henüz ilk dozunu olmamışken üçüncü doz aşısını olması, benzeri görülmemiş bu küresel kampanyayı son derece adaletsiz bir hale getirdi. 2022’de bu tablo hızla düzelecek. Yoksul ülkelerin aşı karşıtı eylemlerine rağmen. Bu yıl, dünya 2020'de tahmini 627.000 kişiyi öldüren bir hastalık olan sıtma için dünyanın ilk aşısını da görecek . COVID-19 aşısı için kullanılan aynı mRNA teknolojisine dayanan AIDS aşısı . Bu teknoloji yakında tüberküloza karşı da kullanılabilir. Dünyanın en fakir ülkelerinde sıtma, AIDS ve tüberkülozun neden olduğu korkunç hastalık ve ölüm yükü göz önüne alındığında, mRNA aşılarını hızla geliştirme ve ölçeklendirme konusundaki yeni yeteneğimiz olan pandemi fırtınasında çok işe yarayacak.

2.Sürdürülebilir enerjide artış

Dünyanın en büyük güneş enerjisi çiftliği Abu Dabi'de faaliyete geçecek, ancak büyüyecek olan sadece rüzgar ve güneş enerjisi değil. Ayrıca, sıfır karbonlu nükleer enerjinin küresel olarak yeniden değerlendirilmesi yapıldı ve ülkeler, emisyonları azaltma çözümünün bir parçası olarak giderek programları daha fazla öne çekti. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri ve belki de nükleer karşıtı duyarlılığın poster çocuğu Almanya  gibi ülkelerdeki mevcut nükleer santralleri zamanından önce kapatma kararları hakkında büyüyen bir tartışma görmemiz muhtemel .  Ancak karışıma yeni teknolojiler eklenmeden önce bile, enerjiden kaynaklanan küresel karbon emisyonları birkaç yıl öncesine göre çok daha iyi bir yolda. 2021'de 2018 zirvesinin altında kaldıla . Ve emisyonların 2022'de artması beklenirken, 10 yılda toplamda sadece yüzde 5'lik bir artışla sabit kaldıkları açık. Dünyanın daha gidecek çok yolu olsa bile , bu harika bir haber ve kutlamak için 2022'nin bitmesini beklememize bile gerek yok.

 

3. Dünyanın en büyük ülkesi demokrasi olacak.

Hayır, Çin'de bir devrim öngörmüyoruz. Bunun yerine Hindistan, 2022'de dünyanın en kalabalık ülkesi ünvanını alma yolunda ilerliyor. Hindistan'ın nüfus sayıları aynı zamanda daha büyük bir ekonomik potansiyele işaret ediyor. Bugün ile 2050 arasında, Hindistan'ın çalışma çağındaki nüfusunun 199 milyon artacağı, Çin'in ise işgücü yaşlandıkça 160 milyon azalacağı tahmin ediliyor. Ve yakın zamana kadar çok fakir bir ülke olan Hindistan, şimdi modern bir ekonominin temel hizmetlerini sunmada yirmi yıllık güçlü bir performans üzerine inşa edebilir. 

4. Gelişmiş ekonomiler pandemi öncesi rotalarına geri dönecekler.

Omicron kaynaklı bir çöküş olmadığı takdirde gelişmiş ülkeler, bu yıl %4,5 oranında bir büyüme gerçekleştirecek. Düşük ve orta gelirli ülkeler için durum biraz karışık 2021 ve 2022 ‘de gelişmiş ülkelerin daha fazla büyümelerine rağmen pandemi öncesi tahminlerle aradaki farkı kapatmaları zor görünüyor. Sosyal programlar aracılığı ile nakit dağıtımı ile dengelenebilir görüşünde.

5. 2022: Kaplanların yılı

Çin takvimine göre 2022 kaplan yılı olacak. Gelecek yıl, 13 Asya ülkesini kapsayan küresel kaplan nüfusunu ikiye katlamak için 10 yıllık bir program olan TX2'nin de tamamlanmasını işaret edecek. Bu, tek bir tür için şimdiye kadar üstlenilen en iddialı kurtarma çabasıdır ve kayda değer bir başarı elde etmiştir.  Küresel biyo çeşitlilik hala tehdit altında ve yeterince korunmamış olsa da, kaplan programı, türleri bir arada yaşama ve gelişmeye izin verecek şekilde korumada daha iyi hale geldiğimizin bir işareti. Modern tarıma çok fazla kredi giderek, yeni mahsuller, gübre ve mekanizasyon, aynı miktarda toprağın çok daha fazla gıda üretmesine izin vererek, tarım için daha fazla yer bulma baskısını azaltıyor. Bu nedenle dünya, küresel tarım arazilerinin zirvesini çoktan geride bıraktı ve ormansızlaşma, neyse ki, yavaşlamaya başlıyor . Bu, diğer türleri de kurtarmaya yardımcı olabilir.


YEAR OF THE TIGER

This is a beautiful name for a year where we need hope more than ever.

I found someone who counted 5 reasons to be optimistic and translated it for you.

1. It will be a year when vaccines will be completed worldwide.

“In 2021, more than 4 billion people worldwide were vaccinated with COVID-19, most of whom received two or even three doses of the vaccine. But this unprecedented global campaign has been profoundly unfair, with millions of people at low risk in developed countries getting their third dose of vaccine before many at high risk in low-income countries have yet had their first dose. In 2022, this picture will improve rapidly. Despite the anti-vaccine actions of poor countries. This year, the world will also see the world's first vaccine for malaria, a disease that killed an estimated 627,000 people in 2020. AIDS vaccine based on the same mRNA technology used for the COVID-19 vaccine. This technology may soon be used against tuberculosis as well. Given the dire burden of disease and death caused by malaria, AIDS and tuberculosis in the world's poorest countries, our new ability to rapidly develop and scale up mRNA vaccines will come in handy during the pandemic storm.

2. Increase in sustainable energy

The world's largest solar farm will start operating in Abu Dhabi, but it's not just wind and solar power that will grow. There has also been a global reassessment of zero-carbon nuclear power, with countries increasingly pushing programs forward as part of their solution to reduce emissions. We're also likely to see a growing debate about decisions to prematurely shut down existing nuclear power plants in countries like the United States and perhaps Germany, the poster child for anti-nuclear sentiment. But even before new technologies are added to the mix, global carbon emissions from energy are on a much better path than they were a few years ago. It remained below the 2018 peak in 2021. And while emissions are expected to increase in 2022, it's clear that they've remained flat with an overall increase of just 5 percent over 10 years. While the world still has a long way to go, this is great news and we don't even have to wait until 2022 is over to celebrate.

3. The largest country in the world will be a democracy.

No, we do not foresee a revolution in China. Instead, India is on track to claim the title of the world's most populous country by 2022. India's population numbers also point to greater economic potential. Between today and 2050, India's working-age population is projected to increase by 199 million, while China's is projected to decline by 160 million as its workforce ages. And India, until recently a very poor country, can now build on two decades of strong performance in providing the essential services of a modern economy.

4. Developed economies will return to their pre-pandemic course.

Unless there is an Omicron-induced collapse, developed countries will grow by 4.5% this year. The situation is a bit mixed for low and middle income countries, although developed countries grow more in 2021 and 2022, it seems difficult to close the gap with pre-pandemic forecasts. He thinks it can be balanced with cash distribution through social programs.

5. 2022: Year of the Tigers

According to the Chinese calendar, 2022 will be the year of the tiger. Next year will also mark the completion of TX2, a 10-year program to double the global tiger population spanning 13 Asian countries. This is the most ambitious rescue effort ever undertaken for a single species and has been a remarkable success. While global biodiversity is still threatened and under-conserved, the tiger program is a sign that we are getting better at conserving species in ways that allow them to coexist and thrive. A lot of credit goes to modern agriculture, new crops, fertilizers and mechanization allow the same amount of land to produce much more food, reducing the pressure to find more land for agriculture. That's why the world has already passed the peak of global farmland, and deforestation is, fortunately, starting to slow. This can help save other species as well.